Blog & nieuws

¡Que viva España!

rajoy_2Voordat ik op vakantie ga, wil ik eerst over de politieke toestand in Spanje schrijven. Rajoy is vastberaden om niet af te treden. Mogelijke zwartgeld betalingen aan hem van meer dan € 40.000 per jaar brengen hem  in het nauw. Maar, tranquilidad, hij blijft onverstoorbaar ontkennen dat hij iets weet over de corruptie en omkooppraktijken binnen zijn eigen partij, de Partido Popular (PP): “Een staat onderwerpt zich niet aan chantage”, dus zal hij zijn termijn afmaken.

Deze week was de Poolse premier op bezoek bij Rajoy. Tijdens de persconferentie heeft Rajoy maar één vraag beantwoordt, die van de krant “ABC” (die een uitgesproken rechtse lijn volgt). De Spaanse premier heeft het antwoord opgelezen (was dit het resultaat van een goede voorbereiding of een opzetje?). Waar ik het meest van schrok was toen hij zei “… u moet dit kunnen begrijpen, want het is puur common sense dat een Premier zich niet elke dag kan verdedigen tegen dit soort insinuaties, geruchten of andere informatie die naar buiten komt. Het heeft geen enkele zin om dit aan een Premier te vragen”. Wat kunnen wij dan wel van een Premier verwachten?

De leden van de PP zullen er alles aan doen om solidair en loyaal met elkaar te zijn, om de harmonie te bewaren, ook al moet je daarvoor liegen om de reputatie van hun groep te verdedigen.  Zij zijn erop gericht om gezichtsverlies te voorkomen.

Dit gedrag roept onbegrip op in Nederland, hier was de Premier al lang af getreden. Hij had zijn verantwoordelijkheid genomen, als iets serieus fout gaat draagt men (veelal) persoonlijk de schuld hiervan. Ik kan mij zeer goed voorstellen dat Rajoy´s gedrag niet begrepen wordt in de Lage Landen.

Tranquilos, volgens historicus Chris van der Heijden is het feit dat Spaanse politici geen onderscheid maken tussen hun publieke baan en hun private zaken gewoon een gevolg van de fase van de nog jonge democratie. Wanneer de volgende fase begint kon hij niet zeggen. Nederland had tenslotte heel lang geleden ook een vergelijkbare vermenging van publieke en private zaken.

Laten we gerust met vakantie gaan, lekker genieten van de Spaanse zon en het eten om met een leeg hoofd weer terug te keren naar Nederland.

Fijne vakantie allemaal!

Share
Een reactie plaatsen

Een indrukwekkende taalvooruitgang boeken? Volg een meeloopstage in Spanje

Zakelijkspaans.nl is aan het bekijken welke mogelijkheden er zijn om reële communicatiesituaties in het bedrijfsleven te integreren in het curriculum van de professional. Op deze manier wordt hij / zij ondergedompeld in de échte context en onder tijdsdruk uitgedaagd taken uit te voeren.

Carmen bespreekt de mogelijkheden van een meeloopstage voor volwassenen met Marije Nieuwenhuis. Zij is marketingondernemer in Spanje en expert handelscorrespondentie Engels. Daarnaast is zij ervaringsdeskundige op het gebied Spaanse bedrijfscommunicatie en heeft meerdere jaren stages voor buitenlandse cursisten gecoördineerd.

C: Waarom is een meeloopstage gecombineerd met lessen interessant voor zakelijke cursisten studenten Spaans?

M: “Omdat het een pragmatische programmering is die voor de kandidaat erg prettig en efficiënt werkt. In de ochtenduren worden de in-company activiteiten ingepland en ’s middags kun je kiezen voor lessen. Ik heb meerdere jaren op deze manier geprogrammeerd en de vooruitgang die studenten boeken in korte tijd is indrukwekkend.”

C: Hoe werkt dit precies en wat kunnen deelnemers verwachten?

M: “Vooraf heeft de taleninstituut, die als intermediair optreedt, een Spaanstalige CV nodig, het liefst op maximaal 1 A4. De Noord-Europese variant van het CV is vaak té lang. Verder dient de kandidaat een kopie van het paspoort mee te sturen, zodat we met de persoonsgegevens de kandidaat kunnen aanmelden bij het ministerie van economische zaken, tezamen met de stageovereenkomst. Voor aanvang van de stage ontvangt de deelnemer basisinformatie en een takenlijst.“

C: Hoe lang duurt een stage+lesprogramma in Spanje?

M: “Om er alle voordeel uit te halen zou ik kiezen voor een langere stageperiode. Voor mensen met drukken banen en met gezinnen is het vrijwel onmogelijk om meerdere maanden uit Nederland we te zijn. Maar een meeloopstage valt al te regelen vanaf 1 week, hoewel ik altijd voor ten minste 2 weken zou kiezen om er alles uit de relatie met het bedrijf te halen.”

C: Kan de kandidaat zijn of haar eigen stageplek kiezen?

M: “Op zich kan de kandidaat een voorkeur uitspreken. Bedenk wel dat er in de academies waar een dergelijk programma wordt aangeboden samengewerkt wordt met een bedrijvenpool. Het aanbod van een stageplek gebeurt onder bepaalde voorwaarden, waarbij gekeken wordt naar de beschikbaarheid van een contactpersoon die de stagière eventueel extra begeleiding kan geven. Vooraf bepaalt het bedrijf ook welke taken zij aan een stagedeelnemer uit handen kan en wil geven en kijkt naar het profiel van de kandidaat. Het bedrijf beslist met andere woorden of er een match is.“

C: Hoe bereiden kandidaten zich voor op de stage?

M: “Voor een stageprogramma geldt: hoe beter het opgestelde CV weergeeft wat het profiel is van de kandidaat hoe makkelijker je het maakt voor het bedrijf om voor jou te kiezen. Dat geldt natuurlijk overal zo, maar zeker omdat het een vreemde taal is, mag verwacht worden dat kandidaten extra detail schenken aan schriftelijke communicatie die correct is in de context. Laat het CV in detail door een native nalezen en corrigeren. Daarbij kun jij, Carmen natuurlijk erg goed bij helpen!

Als ik een tip mag geven: vertaal niet letterlijk je CV, maar zoek een aantal voorbeeld CV’s op. Termen als vmbo, havo of vwo bijvoorbeeld zeggen niet zo veel, aangezien het onderwijssysteem in Spanje echt anders is. Ook zou ik je talenkennis erg naar voren schuiven, aangezien Nederlanders over het algemeen daar in uitblinken. MAAR: een klein woord van waarschuwing: als je aangeeft dat je Duits of Frans bijvoorbeeld goed is, gaat het Spaanse bedrijf er vanuit dat je in alle opzichten vloeiend bent. En dat je dus zonder aarzelingen een commercieel of ander zakelijk gesprek aan de telefoon kunt voeren, typisch het soort werkzaamheden waarvoor je ingeschakeld zult worden. Detailleer met andere woorden goed je diverse taalcapaciteiten: bv. Schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid A2, spreken B1, etc. Doe een zelftest op internet om daar achter te komen en houd het Europees taalniveaukwadrant aan naar model Europass CV. Erg overzichtelijk voor alle partijen.“

C: Wat zijn de beste plekken om dergelijke stage- en studieprogramma’s te volgen?

M: “Over het algemeen heb je de meeste kans een dergelijk stageprogramma te kunnen vinden in de grote steden zoals Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla of Málaga. Een grotere stad biedt ten slotte meer bedrijvigheid. Waar je wel voor moet opletten is dat de grote steden vaak duurder zijn in qua accommodatie en culturele excursies en activiteiten. Als je me vraagt naar een geschikte alternatieve dan denk ik gelijk aan de taleninstituut in Salamanca bijvoorbeeld. Verder is Cádiz een locatie die erg interessant is aangezien het recreatieve en culturele aanbod een uitstekende aanvulling zijn op het vrij intensieve zakelijke programma.”

Zakelijkspaans.nl is nieuwsgierig naar uw mening: zou een stage in Spanje interessant voor u zijn? Hoe lang zou een dergelijk programma maximaal mogen duren? Welke bestemming heeft uw voorkeur? Heeft uw bedrijf een vestiging in Spanje of een zakenrelatie in Spanje en zou deze zakenrelatie een door de talenacademie geprogrammeerd stageplanning kunnen en willen aanbieden? Hieronder kunt u uw reactie opschrijven.

 

Share
Een reactie plaatsen