Blog & nieuws

¡Que viva España!

rajoy_2Voordat ik op vakantie ga, wil ik eerst over de politieke toestand in Spanje schrijven. Rajoy is vastberaden om niet af te treden. Mogelijke zwartgeld betalingen aan hem van meer dan € 40.000 per jaar brengen hem  in het nauw. Maar, tranquilidad, hij blijft onverstoorbaar ontkennen dat hij iets weet over de corruptie en omkooppraktijken binnen zijn eigen partij, de Partido Popular (PP): “Een staat onderwerpt zich niet aan chantage”, dus zal hij zijn termijn afmaken.

Deze week was de Poolse premier op bezoek bij Rajoy. Tijdens de persconferentie heeft Rajoy maar één vraag beantwoordt, die van de krant “ABC” (die een uitgesproken rechtse lijn volgt). De Spaanse premier heeft het antwoord opgelezen (was dit het resultaat van een goede voorbereiding of een opzetje?). Waar ik het meest van schrok was toen hij zei “… u moet dit kunnen begrijpen, want het is puur common sense dat een Premier zich niet elke dag kan verdedigen tegen dit soort insinuaties, geruchten of andere informatie die naar buiten komt. Het heeft geen enkele zin om dit aan een Premier te vragen”. Wat kunnen wij dan wel van een Premier verwachten?

De leden van de PP zullen er alles aan doen om solidair en loyaal met elkaar te zijn, om de harmonie te bewaren, ook al moet je daarvoor liegen om de reputatie van hun groep te verdedigen.  Zij zijn erop gericht om gezichtsverlies te voorkomen.

Dit gedrag roept onbegrip op in Nederland, hier was de Premier al lang af getreden. Hij had zijn verantwoordelijkheid genomen, als iets serieus fout gaat draagt men (veelal) persoonlijk de schuld hiervan. Ik kan mij zeer goed voorstellen dat Rajoy´s gedrag niet begrepen wordt in de Lage Landen.

Tranquilos, volgens historicus Chris van der Heijden is het feit dat Spaanse politici geen onderscheid maken tussen hun publieke baan en hun private zaken gewoon een gevolg van de fase van de nog jonge democratie. Wanneer de volgende fase begint kon hij niet zeggen. Nederland had tenslotte heel lang geleden ook een vergelijkbare vermenging van publieke en private zaken.

Laten we gerust met vakantie gaan, lekker genieten van de Spaanse zon en het eten om met een leeg hoofd weer terug te keren naar Nederland.

Fijne vakantie allemaal!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *