Blog & nieuws

Het is niet dat ik niet planmatig ben, ik ben gewoon Spaans!

Een opluchting is het wel.

Nederlanders vinden dat Spanjaarden niet op tijd op hun afspraken komen, dat zij de betalingstermijnen niet respecteren of dat zij zich niet aan een programma vast kunnen houden. Deze situaties worden ervaren als een gebrek aan interesse. Niets is minder waar

Spanjaarden gaan anders met de tijd om. Voor Nederlanders is tijd geld. Neem bijvoorbeeld de huisartspraktijk. De huisarts in Nederland rekent 10 minuten per consult (natuurlijk kun je altijd een dubbele afspraak maken van 20 minuten als je van tevoren weet dat je meer dan één hulpvraag hebt!). Voor Spanjaarden heeft tijd een menselijke factor.  De relatie met de mens staat boven geld-data-duur en tijd.  In de Spaanse wachtkamer is 2 uur wachten tot je aan de beurt komt heel gewoon. Jij wacht op “jouw” tijd, zonder beperkingen.

In Nederland kan je de tijd maar één keer gebruiken, dus alles wordt goed bijgehouden in agenda’s, soms maanden van tevoren. Wij houden niet van agenda’s omdat wij in het nu leven.

Zakelijk gezien kunnen de planmatige Nederlanders er verzekerd van zijn dat wachten en geduld hebben zijn vruchten af zal werpen. Jouw Spaanse relatie zal dan tijdens jullie gesprekken er alleen voor jou zijn.  Personen zijn belangrijker dan  programma’s en punctualiteit is relatief.  Dan is wachten toch de moeite waard?

esperando

Share

6 Reacties op Het is niet dat ik niet planmatig ben, ik ben gewoon Spaans!

 1. Jeannette de Lannoy schreef:

  Beste Carmen,

  Ik heb het gelezen en het voorbeeld van de huisartsenpraktijk is helemaal waar. Bovendien hebben ze het zo druk omdat ze nooit tijd ergens voor hebben.
  Goed om te realiseren dat personen belangrijker zijn dan programma’s, maar als we allemaal een beetje water bij de wijn doen, kan het tot goede zakelijke relaties komen, denk ik.

  Groet,

  Jeannette de Lannoy
  Adviseur Internationaal Ondernemen
  Agentschap NL EVD Internationaal
  tel. 088-6021083
  E-mail: jeannette [dot] delannoy [at] agentschapnl [dot] nl

  • Carmen Ripa de la Concepción schreef:

   Beste Jeannette,

   Ik ben er van overtuigd dat het goed komt. Je moet gewoon bepaalde patronen kennen en herkennen. En natuurlijk niet te snel vooroordelen.

   Groet, Carmen Ripa

 2. Marije schreef:

  Beste Carmen, Ik ben het helemaal met je eens. Het contact en de communicatie zijn veel prettiger en bovendien omdat de relatie goed is, houdt men rekening met je en gunnen ze je de kans om een voorstel te doen.

 3. Carmen Ripa de la Concepción schreef:

  Beste Marije, een vreemde cultuur is natuurlijk heel anders en daar moet je ook aan wennen. Bovendien, hoe hoger je taalniveau is, deste beter je jezelf duidelijk kan maken, misverstanden kan corrigeren en dat je jezelf kunt blijven.

 4. Vincent van Haaren schreef:

  Interessant artikel, (helaas) bezig met een afspraak met de doctor hier in Manises (Valencia), eens kijken hoe dit gaat lopen :).

  Maar wel heel typisch: Auto verzekering afsluiten, de buurman werkt bij een lokaal bureautje, en na 5x langs geweest te zijn (de persoonlijke tijd) en hij alles geregeld zegt te hebben kijk ik op z´n Nederlands de uiteindelijke papieren nog even door.

  Opmerking van hem: Je bent de enige die die papieren nog doorkijkt

  En vervolgens haal ik er nog uit dat de 2 dekkingen voor diefstal en brand niet inbegrepen zijn, terwijl we daar de vorige keer voor afgesproken hadden dat die inclusief waren… koste 40 euro meer.

  Maar geen zorgen, ga lekker naar huis, ik ga dit voor je regelen. Nu ben ik dus benieuwd hoe lang en wat (meer bijbetalen?) er geregeld wordt. De (persoonlijke) tijd zal het leren :)

  • Carmen Ripa de la Concepción schreef:

   Beste Vincent,

   Manises: Ik heb ook een jaar in La Pobla de Vallbona gewoond. Bijzondere streek.

   Ik hoop dat het meeviel bij de dokter en bij de verzekeringskantoor! Inderdaad is de perceptie van tijd (5x langs een kantoor) heel anders dan in Nederland. En de papieren doorkijken, als het om je buurman/vriend/ kennis gaat? Je vertrouw helemaal op hem, toch? zo te zien is de Nederlandse manier (papieren doorkijken) wel een goed aanpak geweest. Volgende keer zak hij beter opletten.

   Leuk dat je jouw ervaringen hier wilt delen. Ik hoor ze graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *